Tuesday 28 August 2012

neviditelný pes: Krutý je pohled na realitu
Miroslav macek - Úterní glosa 28.08.2012

kousek z toho vybírám... Macek píše: Coby přímý účastník všech jednání o rozdělení Československa musím konstatovat, že osobně považuji za zásadní datum, kdy došlo k dohodě o rozdělení státu nikoliv 26. srpen 1992, ale již 19. červen 1992, kdy se konala čtvrtá schůzka v hotelu Borik v Bratislavě. Poté už se neřešilo „jestli“, ale „jak“. Utkvělo mi to v paměti zcela přesně též proto, že jsme hluboce po půlnoci s Josefem Zieleniecem otevřeli spojovací dveře mezi našimi pokoji a rituálně si zakřepčili (byli jsme totiž oba již od prvopočátku zastánci rozdělení státu a měli jsme tedy radost, že se to zdařilo).
Mimochodem a jen tak na okraj: fascinující též bylo, že z tohoto jednání neexistuje žádný oficiální záběr, což bylo na konci dvacátého století něco zcela neobvyklého. A tak jsem nechal všechny účastníky podepsat na dvě pohlednice a druhý den je odeslal. Takže, kdo u toho byl: Mečiar, Číč, Zieleniec, Čermák, Dyba, Húska, Stráský, Šedivý, Gašparovič, Kočárník, Macek, Nagyová (sekretářka Mečiara), Laluha, Klaus, Kováč, Mrázová (sekretářka Klause), Moravčík, Filkus, Géci, Kňažko a Kovář.
Ale už si pomalu zvykám, že výročí vesměs připadají na nesprávné dny a všichni, co u toho nebyli přesně vědí, jak to bylo…


Martin M. Šimečka - Spiknutí žalobců

No comments:

Post a Comment